E premte, 30 shtator 2022
Promoção Suplementos Mais Baratos
NisjeKëshilla për përfitim masivA është i mjaftueshëm trajnimi, dieta dhe pushimi për të fituar masë muskulore?

A është i mjaftueshëm trajnimi, dieta dhe pushimi për të fituar masë muskulore?

Koha e leximit: 6 minuta

Mund të thuhet, nëse ka tre faktorë që mund të konsiderohet thelbësore për një ndërtimi i trupit, këto mund të konsiderohen si dietë, stërvitje dhe pushim, në përmasa ekuivalente për të gjithë ata. Një profesionist i mirë nuk mund të marrë rezultate të mira vetëm me një dietë të ekuilibruar dhe një trajnim të dobët. Ashtu si ju nuk mund të keni një trup të bukur duke stërvitur në mënyrë monstruoze mirë dhe duke pasur një dietë të keqe. Ose, stërviteni ose hani mirë dhe pushoni në mënyrë joadekuate. Në fakt, edhe nëse i bëjmë mirë dy nga këto zgjedhje dhe mëkatojmë në njërën prej tyre, rezultatet nuk do të jenë aq të mira sa ato që duhet të marrim duke i bërë ato në mënyrë korrekte.

dietë stërvitore

Ndonjëherë pyes veten se sa atletë të mëdhenj të tillë Ronnie Coleman, Dorian Yates, Lee Haney apo edhe aktuale dhe aktuale Jay Cutler arritur dhe ende arrin të arrijë një trup në ato përmasa vëllimi, dendësie, të ulët përqindja e yndyrës dhe me cilësi dhe simetri pa masë. Shumë do të thoshin thjesht se këtyre sportistëve nuk u mungon asnjë goditje. rostiçeri Kanë kaluar vite, ashtu siç nuk e humbin kohën e tyre të çmuar të stërvitjes dhe pse të mos përmendim edhe orët e pushimit? Të gjitha këto aspekte janë padyshim shtylla kryesore e përgjigjes sonë për aq sa kanë një rëndësi të madhe. Por përgjigja nuk është vetëm kjo. Në fakt, përgjigja mund të jetë shumë përtej syve tanë.

Është evidente se pa këto kërkesa të mëparshme ato nuk do të kishin arritur nivelin në të cilin janë. Por nëse përgjigja është përtej syve tanë, atëherë çfarë mund të nxjerrim? Përdorimi i steroidet e shtesa gjenerata e ardhshme? Po, por kjo ende nuk është pika ku dua të arrij. Ai shkon përtej provave. Unë flas për metodat dhe teknikat e aplikuara në bazat. Po, është e drejtë: përdorimi i bazave përfshinte teknikat interesante për secilën prej tyre. "Por prit! Atëherë nuk është më bazë!” – Duke e bërë këtë, përgjigjen e kthej me një pyetje tjetër: ÇFARË ËSHTË THEMELORE PËR TY? "3X15 për të përcaktuar dhe 4X8 për të rritur?" apo edhe “Hani pulë dhe patate të ëmbla dhe bëni ushtrime ngritëse”. Nëse kjo është një nga përgjigjet tuaja ose nëse përgjigjet tuaja kufizohen me këtë, ju ftoj të përpiqeni të kuptoni pak më shumë se ku dua të shkoj me këtë temë.

[ad#2] Konceptualisht, mjetet themelore "shërben si bazë". Pra, ne mund të përdorim edhe bazën (ose bazën) si një themel për të ndërtuar trupin tonë në krye, apo jo? Është sikur, analogisht, të kesh miell, vezë, qumësht dhe maja, vaj e disa përbërës të tjerë dhe nga brumi i kekut të krijojmë kompozime të ndryshme, pra një kek të dekoruar, një tortë bazë për kafen e pasdites, një kek të mbushur etj. etj etj Por që kjo të ndodhë, ju duhet të dini mënyrat për ta transformuar brumin e thjeshtë të tortës në diçka më të përpunuar dhe më të këndshme. Përkthimi: Kjo nuk është absolutisht asgjë ndryshe me trupin. Nga konceptet bazë ne përshtatim individualitetet tona dhe metodat e stërvitjes, dietës, pushimit dhe madje edhe përdorimit të disave suplement ushqim ose ndonjë substancë tjetër ekzogjene.

Le të japim një shembull të mirë të asaj që zakonisht shoh brenda palestrave dhe madje edhe në forume të bodybuilding:

Individi është i dobët, i trashë, mbipeshë apo edhe eutrofik. Por ai dëshiron të fitojë masë muskulore, përcaktojnë më mirë muskulaturën përmes reduktimit të përqindjes së yndyrës së saj dhe megjithatë fitojnë pak rezistencë fizike. Mirë, të gjitha qëllimet janë të besueshme dhe mund të arrihen pak nga pak. Padyshim që ai fillon stërvitjen dhe, me një dietë të qëndrueshme, stërvitje adekuate, pushim proporcional me stimulin e dhënë dhe përdorimin e suplementeve, në vitet e para zhvillohet jashtëzakonisht. Më pas, ai fillon ta pëlqejë aq shumë sportin saqë fillon të mos e ketë vetëm si një hobbie, por gjithashtu dëshiron të jetë, në fakt, një konkurrent. Bashkë me këtë, vështirësitë fillojnë të shfaqen dhe ai kërkon një mjek që i tregon disa steroid anabolik. Ai rritet dhe arrin një nivel të pabesueshëm në 7 vitet e para të stërvitjes me gjithë këtë mbështetje.

Vëzhgimi i parë që duhet të bëj është se ne po flasim për një individ teorik dhe të përsosur. Në 99,9% të rasteve, NUK KA NDODH. Individi në fakt shkon në palestër, mbush veten me plehra, nuk ka udhëzime të përshtatshme ushqimore dhe fizike, shkon në klub çdo ditë dhe nuk shqetësohet për pushimin, fiton të ardhura të pakta dhe titulli i tij është Z. Bombadinho i klubit, në shumica. Por kjo nuk është ajo që unë dua të diskutoj, kështu që le të qëndrojmë me individin tonë teorikisht të përsosur.

Epo, përkundër gjithë mbështetjes, përkushtimit, investimit, monitorimit dhe miliona aspekteve të tjera dhe pavarësisht nivelit të tij shumë të lartë të bodybuilder ai nuk është i aftë të krahasohet me emrat e mëdhenj në bodybuilding. Pastaj më thuaj që arsyeja është koha më e shkurtër e trajnimit. Në fund të fundit, ai ka 10 vjet stërvitje ndërsa Ronnie Coleman në titujt e tij të fundit kishte 25 vjet stërvitje. Mirë, kështu që le të supozojmë se ai vazhdon të përkushtohet si më parë. A mund të arrijë vërtet ai nivel? Çfarë do të duhej për të thyer këto rrafshnalta? Ndoshta (të paktën në rastin e tij, them ndoshta, por për shumicën e njerëzve, termi më korrekt dhe i zbatueshëm do të ishte "sigurisht"!) E njëjta gjë që atletëve të nivelit më të ulët u mungon sot për të arritur qëllime më të mëdha. Dhe kjo është ajo që mungon për të njëjtën 99,9% të të gjithë palestrës: METODAT E ZBATUARA PR BAZAT!

Trajnimi në një mënyrë themelore, ushqimi në një mënyrë themelore dhe pushimi periodik janë të rëndësishme, por ne nuk mund ta "përdorim shumë" këtë. Nëse më kuptoni saktë, një individ i cili stërvitet në sistemin ABC ose ABCDE dhe ndryshon ushtrimet, si dhe mban një dietë hiperkalorike bazuar në ushqimet e njohura për ne bodybuilders si proteina të pastra (pulë, peshk, mish, vezë), komplekse karbohidratet (patatet) e ëmbla, orizi, petë) dhe një burim lipidesh (vezë të plota, vaj liri, vaj ulliri) mund të kenë përfitime, por përfitime të kufizuara.

Tani, nëse ai vendos të stërvitet në sistemin ABC me teknika, duke filluar nga më të zakonshmet, si grupet pushim-pauzë ose lëshime, deri te ato më të avancuara si shtrirja midis grupeve, kadenca, lodhja paraprake, llojet e ushtrimeve dhe miliona të tjera. , aleate me një dietë me disa truke, qoftë në para stërvitjes, në përdorimin e disa suplementeve apo edhe ushqimeve në oraret e duhura dhe sistemet e pushimit nga “pushimet e fundjavës” më të thjeshta në sistemet 2X1 ose 4X1, gjërat ndryshojnë krejtësisht nga figura. Nga njëra anë, ai e gjen veten duke bërë gjërat themelore, por nga ana tjetër, ai u shton këtyre bazave disa "kërcime mace" që sigurisht do të kenë një vlerë të madhe në të. zhvillimi.

Por ajo që ne në thelb shohim është se "kërcimet e maceve" janë gjithmonë të njëjta dhe djali ende këmbëngul se ai ka ndryshuar në mënyrë periodike metodat e tij për të marrë përfitime, kur në fakt ai gjithmonë ndryshon gjashtë për gjysmë duzine dhe shkakton gjithnjë e më shumë përshtatje të shpeshta në trupin tuaj.

A mund të filloj me një shembull bazë? Kur bëhet fjalë për shtesa për rritjen e performancës, cili është grupi i parë që ju vjen në mendje? NO2, pothuajse me siguri. Por a është ai gjithmonë i aftë? Pse të mos provoni metoda të tjera shumë më efektive, por pak të njohura si përdorimi i Vitaminës D, Beta-Alanine ose W-3 që ndihmojnë indirekt në procesin e shtimit të muskujve? Lëreni të shkojë, unë përgjigjem: E THJESHT SE SE SHUMY KOH NUK E NJOJM THE FUQIN E K THTYJE SUBSTANCES, Domethënë, KUR I NJOHIM.

Dhe gjëja nuk ndalet këtu. Kur një individ që stërvitet 5 ose 6 herë në javë, qoftë me të paktën 5 ushtrime ditore prej 3 ose 4, duke arritur 5 grupe për stërvitje, ai më thotë se nuk merr ndonjë fitim dhe, me sa duket, problemi nuk është ushqyes , Gjëja e parë që mendoj se është pikërisht në vëllimin e trajnimit të kombinuar me pushim joadekuat.

pushim-gabim

Po atëherë të sugjeroni një program javor me 3 ose 4 ditë stërvitje dhe 3 ose 4 ushtrime nga 3, 2 ose ndoshta një seri në secilën prej tyre? Për të njëjtët individë me një mendje disi më të kufizuar dhe që janë mësuar me një sasi të caktuar stërvitjeje, rutinat si kjo janë vërtet të frikshme dhe përshtypja e parë është edhe mospranimi. Kjo është për shkak se, edhe duke ditur se për të gjeneruar një forca e muskujve nënmaksimal gjithnjë e më i lartë është e nevojshme të zvogëlohet sasia e stimulit të dhënë dhe, më pas, natyrisht, të rritet intensiteti i tij.

Por këtu qëndron konfuzioni i madh i individëve që këmbëngulin të mendojnë se prodhimi i joneve të laktatit dhe hidrogjenit do të thotë stresi muskul efektiv, domethënë që funksionon për objektivin e dëshiruar. Më shumë se kaq, diskutimi nuk ka të bëjë me atë se cila metodë është më e mirë, por për përdorimin e disa ose, çuditërisht, vetëm një metode në zhvillimin e muskujve (i cili përfundon duke u bërë një zhvillim pseudo-muskulor, apo jo?)

Aty vjen teoria e përshtatjes neuromuskulare dhe skeletore (kur ne adoptojmë gjithmonë të njëjtat mënyra për të stërvitur) dhe, siç kam dëgjuar një bodybuilder të thotë dhe, nga rruga, tha shumë mirë, përshtatja e trupit për të marrë lëndë ushqyese që janë gjithmonë njësoj. Ashtu eshte! Përshtatja mund të ndodhë atje, po.

Unë shoh se shumë në vit mbajnë një dietë jashtëzakonisht të ftohtë: tërshërë, patate dhe oriz si karbohidrate, pulë, vezë dhe proteina hirrë si proteina dhe vaj dhe të verdhat si lipide. E shkëlqyeshme, por a nuk do të priret trupi të ketë mungesë të burimeve të ndryshme të karbohidrateve, aminogrameve të ndryshme (të larta në lloje të ndryshme aminoacide) dhe konfigurimit të lipideve, duke kujtuar rëndësinë e acideve yndyrore si W-3, EPA dhe DHA? Sigurisht po! Dhe kjo është arsyeja pse mbajtja e vetëm një strategjie nuk do të funksionojë kurrë.

Epo, në mënyrë ekuivalente, nuk ia vlen të hani, stërviteni dhe pushoni. Për më tepër, është e nevojshme të hani me strategji, të stërviteni me strategji dhe të pushoni në strategji të ndryshme! Studioni sportin tuaj, në fund të fundit, njohuria është fuqi!

Trajnim i mirë!

Rreth autorit të postimit

Artikuj të ngjashëm

12 KOMENTE

  1. Shumë mirë vërtet…
    Shtë e nevojshme të hani me strategji, të stërviteni me strategji dhe të pushoni në strategji të ndryshme! Studioni sportin tuaj, në fund të fundit, njohuria është fuqi!

LËNI NJË PËRGJIGJE

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutemi shkruani emrin tuaj këtu
Futni Captcha Këtu:

Me e fundit