E enjte, 29 shtator 2022
Promoção Suplementos Mais Baratos
NisjeKëshilla të ushqyerit sportivUshqimi klinik, sporti apo vetë-ndërgjegjësimi?

Ushqimi klinik, sporti apo vetë-ndërgjegjësimi?

Koha e leximit: 6 minuta

Nëse jeni futur ndonjëherë në një palestër, sigurisht që ju është sugjeruar të konsultoheni me një mjek diete dhe, nëse ndoshta nuk keni shkuar kurrë në palestër, duhet të keni menduar të shkoni te një nutricionist për të humbur disa kilogramë shtesë ose për të përmirësuar cilësia e jetës, nuk eshte? Megjithatë, kur arrin të kuptosh pak më shumë për këtë shkencë dhe gjithashtu të mësosh pak më shumë për themelet e saj, qoftë përmes studimeve, përhapjes aktuale të medias apo ndonjë mjeti tjetër, sigurisht që ke ndikimin e përpjekjes për ta bërë atë. gjërat në vetvete, në një lloj vetënjohjeje.

Megjithatë, a është vërtet e vlefshme të merret parasysh nevoja për një nutricionist klinik ose sportiv për audienca të caktuara? A mund të ndodhte që, shpesh, vetënjohja nuk mund të ishte një praktikë më e dobishme dhe e zbatueshme në jetën tonë të përditshme? Përafërsisht, janë të gjithë praktikuesit e aktiviteteve fizike që kanë nevojë për një nutricionist sportiv? Dhe, a nuk është koha që të ndryshoni nutricionistin tuaj klinik në një nutricionist sportiv cilësor? Këto dhe shumë pyetje të tjera do t'ju përgjigjen më poshtë.

ushqimi

fol në ushqimi është fjala për jetën, sepse, nëpërmjet asaj që ajo siguron, pra ushqimit dhe lëndëve ushqyese që disponohen në të, bëhen të mundura të gjitha proceset që bëjnë të mundur ekzistencën biologjike.

Megjithatë, sot, padiskutim që të flasim për të ushqyerit duket se nuk flitet më për origjinën ushqimore të qenies njerëzore, por për një shkencë që ia kushton studimin e saj ushqimit për të përmirësuar konsumin njerëzor, duke optimizuar proceset që lidhen me shëndetin, me zhvillimi, me mirëmbajtjen dhe/ose marrjen e disa proceseve specifike ose të përgjithshme. Me fjalë të tjera, ushqyerja sot konsiderohet si një degë biologjike që merret me bashkëveprimin e ushqimit me qeniet njerëzore, duke kërkuar vetitë më të mira për ju në aspekte të ndryshme.

Duke pasur parasysh këtë premisë dhe evolucionin që ajo kaloi gjatë disa viteve të ekzistencës akademike, mund të themi se, si çdo disiplinë, ajo pësoi copëzime të cilat sqarojnë fusha dhe punë të ndryshme. Për shembull, ka degë që u kushtojnë studimet e tyre pacientët me patogjenë të caktuar, degë të tjera që u kushtojnë studimet e tyre zona parandaluese, të tjerët që ua kushtojnë studimet zona e pergjithshme klinike dhe, natyrisht, ata që përqendrohen në ushqimi sportiv. Dhe, pa asnjë hije dyshimi, ndër nënndarjet më të mëdha të të ushqyerit janë edhe dy të fundit të përmendur, klinik dhe sportiv.

Këto dy “ushqime” janë të afta të mbulojnë, në rastin e parë, të gjithë njerëzit pa patogjenë seriozë dhe që kërkojnë në të ushqyer një përmirësim të cilësisë së jetës së tyre. Në rastin e dytë, është në gjendje të përfshijë atletë dhe praktikues të zellshëm të aktiviteteve fizike, të cilët varen nga një marrje specifike e lëndëve ushqyese për të parandaluar ose optimizuar disa procese dhe, për rrjedhojë, të kenë një Performanca fizike.

Sidoqoftë, media është gjithnjë e më e shpërndarë në çështjet që lidhen me ushqimin dhe të ushqyerit në përgjithësi. Thjesht hapni revistat dhe do të shihni një lloj artikulli në lidhje me të ushqyerit, një lloj informacioni ushqyes, ndonjë mënyrë më të mirë për të ngrënë apo edhe ndonjë reklamë për ndonjë ushqim që promovon përfitime kundër "pretendimeve shkencore ushqyese". Në këtë valë, ka shumë njerëz që ndihen të aftë të ndjekin forma të caktuara ushqyese ose më keq: të japin këshilla ose të përshkruajnë formula ushqyese. Dhe, kjo nuk është një kritikë: Ka me të vërtetë njerëz që, në fakt, nuk janë nutricionistë, por kanë një përvojë që i bën ata të aftë ta bëjnë këtë (dhe këtu nuk ka vend për diskutime në lidhje me rregullimin e profesionit ose ndonjë gjë tjetër si që).

Por cila është mënyra më e mirë për të bërë një zgjedhje të mirë? A kanë nevojë për një nutricionist sportiv të gjithë praktikuesit e aktiviteteve fizike? A nuk do ta mbulonte mirë ushqimi klinik kjo popullatë? E megjithatë, duke pasur parasysh kaq shumë veçanti, a nuk do të ishte vetë-njohja udhëzimi më i mirë për ne për të marrë rezultatet që duam, cilatdo që të jenë ato?

Ushqimi sportiv NUK është për ushtruesit

Nëse thjesht mendoni se keni nevojë për një “nutricionist sportiv”Për faktin e thjeshtë të praktikimit të aktiviteteve fizike, atëherë, GABUAR! Praktika e aktiviteteve fizike duhet t'i kushtohet secilit individ, pasi është thelbësore për qeniet njerëzore.

Megjithatë, ushtrimi i aktiviteteve fizike nuk të bën as sportist, as sportist. Shumë njerëz zbulojnë se nevojat e tyre ushqyese janë rritur në mënyrë të konsiderueshme, sepse ata janë duke ushtruar rregullisht. Mendoni se kanë nevojë për një porcion shtesë proteinash dhe shtesa ushqim për të marrë rezultate tani. Në fakt, shumica e tyre, nëse udhëhiqen mirë nga a nutricionist klinik, arrijnë të kenë rezultate të shkëlqyera. Në fakt, siç ka treguar tregu, me formimin e shumë "dietologëve sportivë" të paaftë, ata veprojnë më shumë në një mënyrë klinike sesa në sport, në vetvete.

Shpesh është e panevojshme të investosh para plotësim ose mbështetje për "ushqyerjen sportive", dhe mbivlerësimi i këtyre dy koncepteve kryesore është i bollshëm në shoqërinë moderne. Në shumicën e rasteve, nëse dëshironi të keni nevojë për dieta të tilla hiperproteike, duhet të jeni të vetëdijshëm. Por është ende e zakonshme që njerëzit të bllokohen me mish pule, proteina hirrë dhe mendoni se do të sjellë rezultate.

Në këtë mënyrë, çmitizimi dhe shkëmbimi në nenexhik, ushqimi sportiv është i përkushtuar për praktikuesit HARD të aktiviteteve fizike. Në përgjithësi, ushqimi sportiv ndryshon nga klinika për sigurimin e kërkesave që janë thelbësore për një atlet dhe, në fakt, një ndjekje që merr në konsideratë pika krejtësisht të ndryshme, nga vlerësimi fizik dhe anamneza e përgjithshme te forma e përshkrimit të ndjekjes, gjithmonë duke synuar rezultate specifike.

Por kur flasim për atletë, ne po flasim për një audiencë edhe më specifike. Sigurisht, ne po flasim për performancë të lartë dhe, kryesisht, një praktikë e cila jo domosdoshmërisht synon shëndetin si plan të parë, por performancën.

Dhe a janë të gjithë nutricionistët sportivë në gjendje të merren me sportistë apo edhe me modalitete specifike, duke synuar atletët?

Ushqimi sportiv NUK është GJITHMON for për atletët

Kur flas për ushqyerjen sportive, unë jam më i përshtatshëm për sportistët sesa për vetë atletët. Ajo që e dallon njërën nga tjetra është kërkimi i konkurrencës dhe ndoshta i përfitimit, domethënë si profesion.

Në këto raste, është padyshim e rëndësishme të kemi një ndjekje multidisiplinare, pasi atletët duhet të kuptohen në sferat e tyre të ndryshme (fizike, psikologjike, etj.). Sidoqoftë, një nutricionist sportiv nuk rekomandohet gjithmonë për një sportist, përveç nëse ai është SPECIALIZUAR në atë modalitet, domethënë, përndryshe, ai nuk do të ketë një rol të rëndësishëm në planifikimin e atletit dhe mund ta dëmtojë atë.

Nuk dua të vë në pikëpyetje asnjë metodë pune ose ndonjë profesioniste, por sa shpesh shoh se nutricionistë sportivë sugjerojnë që atletët të hanë "oriz dhe fasule" dhe më pak mish, sepse orizi dhe fasulet tashmë kanë proteina të mjaftueshme ... Ose, sa janë jo herë shoh protokolle të përdorimit të suplementeve krejtësisht të papërshtatshme dhe në doza qesharake. Ajo që dua të them është: Shpesh kjo është mirë dhe funksionon për një atlet, por jo për një atlet, veçanërisht në një nivel profesional.

Me mungesën e këtyre profesionistëve në treg dhe, madje edhe më shumë, me mungesën e dikujt që TUAJ SHOQRON TIJ (sepse, njohja e atletit paraprakisht është shumë interesante në mënyrë që ata të mos kalojnë nëpër proceset e adaptimit midis klientit X nutricionist ), shumë prej tyre përdorin të ashtuquajturit "trajnerë" ose "përgatitës" të cilët nuk janë nutricionistë dhe shpesh nuk janë edukatorë fizikë, por punojnë në këto sfera sepse kanë aftësi të mjaftueshme me një modalitet të caktuar. Një tjetër alternativë shumë e kërkuar nga atletët është gjithashtu njohuria e tyre dhe manipulimi që ata bëjnë me veten e tyre në mënyrë që të përcaktojnë parametrat për zhvillimin e tyre. Prandaj, ai e di se si një shpërndarje e caktuar e lëndëve ushqyese do të bëjë që trupi juaj të reagojë, ai do të dijë kur të zvogëlojë këtë apo atë makroelement, të rrisë këtë apo atë sasi të ushqimit etj. Dhe kjo ndodh për arsye të dukshme: sa më shumë që atleti jeton me të dhe e kupton trupin e tij, aq më i aftë është ai për modifikime të tilla.

Por është më se logjike që "vetë-ndihma" nuk është interesante për njerëzit laikë që përfundojnë duke u mbështetur në media dhe lajme dhe pseudo-themele pa shkencë.

Por, në fund të fundit, çfarë lloj ushqimi duhet të kërkojmë?

Hapi i parë për të ditur se cili është plani për të kërkuar është identifikoni veten. Ju jeni një sportist? Dëshironi të bëheni sportist? A thjesht merreni me sport? Ju përputheni me një sportist në shumë pika, por a nuk e keni ndërmend si profesion?

Të dish se ku je dhe sa larg dëshiron të shkosh është thelbësore për të vendosur se cilën ndihmë do të kërkosh. Shumë mirë mund të merreni vesh me një nutricionist klinik, edhe nëse jeni një entuziast i sporteve. Një individ sportiv mund të merret vesh me një nutricionist të përgjithshëm sportiv dhe në fund të fundit sportisti duhet të vendosë nëse është i gatshëm të merret me të ose do të ketë nevojë për ndihmë shumë specifike. Sidoqoftë, ne nuk mund ta përcaktojmë qartë këtë përkufizim pa ndjekur më parë hapin e lartpërmendur të vetë-njohjes.

Gjithmonë mbani mend se ekzagjerimi kur nuk është i nevojshëm bëhet i dëmshëm. Gabimet dhe lëshimet mund të jenë gjithashtu të dëmshme nëse nevojitet "më shumë". Pra, kuptojeni atë si një zinxhir kërkimi hierarkik i ndihmës. Akoma gjithmonë kërko të njohësh veten, nëse keni përvojë të mjaftueshme për ta bërë këtë. Ju me siguri do të habiteni se sa mund të kontribuoni për të ndihmuar cilindo profesionist të merret me veten tuaj.

Rreth autorit të postimit

Artikuj të ngjashëm

1 KOMENT

  1. Teksti i shkëlqyeshëm.
    Nutricionisti sportiv është bërë modë, madje është e vështirë të gjesh një që nuk është. Veçanërisht, unë nuk u përshtata me sportistin. Ushqimi për mua nuk është ilaç.

LËNI NJË PËRGJIGJE

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutemi shkruani emrin tuaj këtu
Futni Captcha Këtu:

Me e fundit